Efter et synde måltid

For højt kolesterol

For højt kolesterol

Sådan sænkede jeg for højt kolesterol

Har du for højt kolesterol og skal du have det sænket uden medicin så kan dette måske hjælpe dig.

Forhøjtet kolesterol Juni

Den 7 maj 2020 gik jeg til lægen fordi jeg havde nogle fedt depoter over mine øjne og dem ville jeg gerne af med. Da jeg gik hjem fra lægen var jeg mildestalt i chock. De fedt knuder var kolesterol aflejringer, altså fedt fra mit blod der havde samlet sig over mine øjne. Kig billede her over.

I mit tilfælde så var det ekstra vigtigt at mit kolesterol kom ned. Jeg har i forvejen en hjerte sygdom så mine chancer for at få en blodprop er 25% højere end folk uden hjerte sygdom og med det her forhøjet kolesterol ja så havde jeg lige hævet chancerne med 25% mere.

Hvad er Kolesterol?

Lad os lige starte med at hitte us ad hvad kolesterol er. Har vi overhovedet brug for det der kolesterol noget? ja det har vi fakstisk for det er en organisk kemisk forbindelse der findes i cellemembranen hos alle levende organismer, fra dyr til mennesker. OG den er faktisk ret vigtig da vores kroppe har brug for kolesterol til opbygning og vedligeholdelse af vores cellemembraner. Galde bruger vi til at nedbryde fedt i kroppen og sjovt nok så bruges kolesterolet til at at producerer galde. Derfor er det piv vigtigt at vi har en ligevægt i hvor meget kolesterol vi har i kroppen.

Kolesterol kan være arveligt og det kan være livsstilsbetinget. Mit er arveligt men godt krydret med en usund og doven livsstil. Medicin ville være den nemme løsning og de arvelige gener ville være den nemme undskydlning. Men jeg spiste for godt og for ustabilt og jeg bevægede mig bare alt for lidt.

Jeg skulle på kolesterol sænkende medicin

Min læge fik ikke en chance. Jeg vidste at jeg ville ikke på kolesterol sænkende medicin. Jeg havde været på det før og jeg ville ikke på det igen. Så det fløg bare ud af mig at det var no go med medicin for det her.

Jeg fik 3 måneder til selv at gøre noget ellers slap jeg ikke for medicinen. Det var alvorligt det her. Mit dårlige kolesterol lå på 6,1 og skulle under 5. opskriften var klar, jeg skulle ændre mine kostvaner i går og jeg skulle i gang med motion.

Der var dog lige en detalje

For at forstå hele dette vanvid af en ide så vil jeg lige fortælle lidt om mig selv. For ud over at have for højt kolesterol så baksede jeg også med andet.
Jeg er en kvinde på 48 år, jeg vejer 99 kilo, jeg har iskærmisk hjertesygdom, jeg har ingen stofskifte da halvdelen af min skjoldbrugskirtel er fjernet pga en knude og den anden halvdel er slået i hjel med radioaktivt jod, jeg kan ikke producerer D-vitamin.

Jeg har astma og søvnapnø. Og som om det ikke er nok… så har jeg en discosprollaps i højre side af ryggen og på det tidspunkt hvor det her sker så har jeg også hælespore i min højre fod så jeg kan faktisk næsten ikke gå.

Så kunne set stoppe her men for at toppe det hele så har jeg noget de så fint kalder “myofascial syndrom” hvilket betyder smerter i hele kroppen og slidegigt.

Så JA jeg skulle bare lige tabe mig, af med min overvægt, i gang med motion og ændre min kost.

Selv min læge havde ondt af mig. Vi snakkede om det og hun sagde at jeg skulle ikke forvente at kunne sænke det mere end 0,5 altså til 5,6. Men jeg ville have lov at prøve.

For højt kolesterol start juli

Frustration og planlægning

Jeg gik hjem på mine meget ømme fødder og med en ufattelig stor lyst til at stor tude for jeg havde fået nok. VIRKELIG NOK. Min datter skulle ikke ende uden mor og jeg ville ikke på medicin så der SKULLE findes en vej igennem det her… og jeg skulle slet ikke have en blodprop. Jeg havde haft 2 små igennem mit system allerede så NO F* WAY.

Jeg vidste at motion var ikke en mulighed og jeg havde i forvejen en stram plan fra en diætist, men noget måtte jeg kunne gøre. Det at tabe sig når man ikke har et stofskifte er virkelig en udfordring af de store. Både stofskifte medicin og D-vitamin, søvnapnø og astma medicin skal være på plads for at det kan lade sig gøre.

Kost omlægningen var for mig den nemme løsning. Altså lige bortset fra at jeg aldrig følte sult eller mæthed og jeg var afhængig af sukker og elskede ost, oksekød, lakrids og en masse andet.

Første trin i at sænke for højt kolesterol

Jeg fik læst mig frem til at salt, fedt, sukker, animalsk fedt og oksekød, lakrids var det værste jeg kunne spise. Så i stedet for at kigge på det jeg ikke kunne spise lavede jeg en liste over alt det jeg kunne spise. Jeg lavede også en liste over ting der var godt når jeg havde for højt kolesterol.

Så lavede jeg en liste over de ting der var bedst at spise og en plan for hvornår. ( Jeg hader planer, virkelig jeg HADER planer )

Andet trin for at sænke mit kolesterol

Lav HELE planen om. Er du sindsyg hvor er der meget salt i alt. Så hvad jeg troede var godt var 110% no go alene pga salt mængden. Lad mig nævne nogle ting for dig her.
Krydderier der kan nemt indeholde 60% salt i sådan en bøtte.
Fetaost ja der er så 1/3 animalsk fedt i.
Pesto det er også fyldt med salt og parmesanost.
Ketchup, Mayonaise, Brød, Pålæg.
Næsten alt slik og sodavand og saftevand
Jeg indrømmer jeg var træt men de der skide 50% chance for en blodprop det var en seriøs motivationsfaktor, for at få sænket mit kolesterol.

Så tilbage til tegnebrættet og reviderer det hele.

Hver morgen kl 5.45 tager jeg min første medicin og først efter 30 min må jeg spise eller drikke noget. Det har jeg lært at leve med.

SÅ planen var at når jeg stod op et sted mellem kl 6.30 og 8 så stod den på havregryn og mælk.
Ja det smager ikke godt – men husk de 50% chance for en blodprop – jeg kunne spise sand hvis de havde sagt det var godt.

ca 2-3 timer sener spiste jeg et mellemmåltid. Frugt, grønt eller nødder, alt efter hvad jeg havde lyst til.

ca 2-3 timer senere står den på frokost. Masser af fiber og gerne fisk.

ca 2-3 timer sener stod den på Frugt, grønt eller nødder. Ikke det samme som tidligere på dagen.

ca 2-3 timer sener stod den på noget aftensmad. Ingen oksekød, ingen ost eller fedt fra dyr. Masser af fiber og plante olier. Kød, kartofler, salat.

Inden jeg skulle i seng ja så var det frugt eller fiber igen.

Jeg elsker slik så jeg skulle være kreativ hvis det skulle lykkedes.

Jeg fandt ud af at lave vingummi af tranebær. HÆ tja hvem havde troet det. giv dem 5 til 8 min i ovnen og lad dem køle af… så får de konsistens af vingummi og smager himmelsk.

Toblerone – den mørke.
Sukkerfri bolsjer
Ricula har mange forskellige bolsjer
HUSK Jeg måtte ikke spise lakrids.
Storck Werther’s Original Sugarfree
MØRK CHOKOLADE i alle afskygninger – Husk INGEN lakrids – Bliv klogere på hvorfor Mørk chokolade er så godt
Marcipanbrød fra Anton Berg det er nemlig med mandler ( ikke alle der er det )
HUSK INGEN LAKRIDS.

Der var et område jeg ikke ville give mig… mit saftevand. Jeg laver selv mine sodavand og køber faktisk Rynkeby saft med SUKKER. Jeg ville have nogle ting jeg kunne holde mig til. Nogle ting jeg kunne glæde mig over. Prisen var at mit saftevand var ret tyndt.

Billede-af-mit-slik

For det ikke skulle blive for surt det hele.

Så havde jeg et madorgie 1 til 2 gang om måneden. Et måltid hvor jeg gjorde som jeg ville. Den ene dag grillede jeg en lammekølle og smurte den ind i salt og krydderier. Jeg lavede sovs og spiste jeg jeg var ved at flægge. En dag grillede jeg flere forskellige slags pølser og spiste både ketchup og mayonnaise. En dag spiste jeg Sushi til ørene ikke kunne rokke.
Det der var festen i det var at jeg spiste meget. Konsekvensen var at mine fedt knuder over mine øjne voksede dagen efter. Så jeg kunne se at det ikke havde været godt.

Den 10 august fik jeg målt mit kolesterol igen

Nu var der gået 3 måneder og lægen havde stillet mig i udsigt at jeg kunne håbe og forvente at jeg var faldet til 5,6 altså 0,5. Jeg SKULLE have motionen med for at kunne rykke mig mere. Men motion var stadig ikke en del af mit liv da mine fødder stadig gjorde sindsygt ondt og ikke ville gå rundt med mig.
Ja 3 måneder efter var min ryg og fødder lige slemme og jeg var flere tusindkroner fattigere pga sko indlæg og ryg behandling.

Jeg gik ned til lægen igen på min ømme fødder og fik taget min blodprøve.
Idag den 11 august kl 6 loggede jeg ind på sundhed.dk og kiggede. Jeg var lige ved at hyle… mit dårlige kolesterol var faldet, og sikke et fald… den stod på 4,6 det var ikke mindre end 1,5 og jeg var under de 5 som er normal området.

Mine kolesterol tal

Sådan ser jeg ud lige nu.

Det er ikke 100% væk men det kommer med tiden. Jeg arbejder stadig på det. Der kan være dage hvor det fylder mere og dage hvor det fylder mindre. For mig at se så handler det stadig om hvad jeg spiser. De dage hvor jeg slækker for meget på min kost der vokser fedt depoterne inden for nogle timer og der kan gå et par dage før det er nede igen. Så det er pt ikke en hvilepude at mine tal siger 4,6 og jeg har bedt om at blive tjekket igen i november 2020

For højt kolesterol august 2020

Nu her 1,5 time sener hvor jeg sidder og skriver det her så er det slet ikke til at fatte og jeg er mega glad. Min vægt er faldet med 3 kilo hvilket ikke imponerer mig, men sejren for mig ligger i at jeg kunne ændre mit kolesterol uden motion men kun med kostomlægning.

Alle siger at det kan ikke lade sig gøre uden motion og siden jeg skrev denne artikel har flere læger og sygeplejesker sagt at det er helt vildt det jeg har gjort.

Så hvis du sidder der ude og har for højt kolesterol så prøv min måde at gøre det på. Det er billigt, det er nemt, det er de madvarer der har en gavnlig effect på kolesterol. Hvis det kan virke på mig så kan det måske også virke på dig. HUSK jeg kunne ikke dyrke motion, så det er ren kost ændring. Du har intet at tabe.

HOLD fast og se frem til de gode måltider og synd med det du kan synde med inden for de grænser der er. Der er masser af ting du kan synde med uden at gå ud over grænsen. Den første måned er den værste men for Fanden en blodprop er sku værre og giver længere konsekvenser.

Her set I bagspejlet.

Når jeg kigger på mine selfie så skal jeg tilbage til den 18 december 2018 for at finde et billede hvor jeg kun har en lille bitte rund fedt knude over mit ene øje. Det vil sige at jeg har gået i 1,5 år før jeg fandt ud af hvad det var… 1,5 år hvor jeg levede med en forhøjet risiko for at få en blodprop. ØV hvor ville jeg gerne have vidst det, så jeg kunne have gjort noget.

Hvis du ser folk med de fedt knuder så hiv fat i dem og spørg om de ved hvad det er. Og i følge min læge så er der ikke andet der giver grund til de fedt knuder. Så det er kroppens signal til dig og andre om at der er noget galt her.

Køb hjælp her hvis du har for højt kolesterol

Hvis du vil have finger i min fulde kostplan og masser af tips så kan du købe den her af mig. Mange af de ting der står i kost planen er også her i artiklen men det hele er penslet mere ud og der er flere tips og ideer til hvad du kan gøre.

Jeg har skrevet nogle af mine opskrifter ind til dig og jeg har taget billeder af min mad så du kan se hvordan jeg har gjort.

Hvis du vil gå all ind så vil jeg anbefale dig at købe kostplanen og tips her. Planen købes og betales på Niipit.

4 kommentarer

 1. Mange tak for en god artikel, med super brugbare råd 🙂 Det vil jeg bestemt bruge

 2. Jeg har lige siddet og fundet ud af at det er kolesterol aflejringer jeg har på øjnlågene wtf… Men kan man spise “sundt” det væk?? Og mig der ikke kan leve uden lakridser

  1. Author

   Hej Jeannie.
   Fedt at du har fået noget ud af artiklen. Det er vi så glade for her på redaktionen for oplysning var vores formål med denne artikel.
   Du skal helt sikkert kontakte din læge og få en snak med dem om hvad der skal ske.
   Det vi anbefaler i artiklen kan du sagtens gøre ved siden af du er i skarp dialog med din læge.
   Det bedste vi kan anbefale dig her og nu det er HAVREGRYN og 2-4 dl af det om dagen… det virker sindsyghurtigt, her hos os.
   Lakrids er en øv. Vi kender det alt for godt. Men der er også tips til det 😉
   Pøj Pøj med det vi håber du kan bruge vores tips til noget.
   Redaktionen

Comments are closed.